El passat 22 i 23 de setembre, vam participar a la Expo For Public Space, a Utrecht, Holanda. Aquesta fira oferia un punt en comú per a professionals interessats en ciutats intel·ligents, sostenibles i preparades per al futur.

En aquesta trobada hem pogut conèixer a més de 600 professionals i projectes amb els quals compartíem inquietuds sobre l’espai públic amb una mirada sostenible posada en el futur. Ha estat un punt de trobada de dissenys i experiències en àmbits d’esports, jocs i recreació, il·luminació, sostenibilitat, mobiliari urbà, paviment, arquitectura i disseny del paisatge, subsol, assessorament i gestió; tot sota el criteri “cities smart, sustainable and futureproof”. Utrecht, i en general Holanda, és coneguda per ser pionera en sostenibilitat. Amant de les bicicletes i promovedora constant de l’ús al seu país, per a la salut dels seus ciutadans, i, al seu torn, per a minimitzar la petjada de carboni i descongestionar la ciutat. Holanda és un país amb personalitat pròpia, que aposta per projectes d’energies renovables, com seria “Zon-op-Zee”. Aquest projecte innovador es tradueix com “El sol en la mar”, sent explícits amb el seu objectiu: obtenir energia de panells solars situats en la mar.

Després de mesos treballant en el Solar Hub, l’equip de Siarq hem pogut explicar i mostrar la seva experiència completa. L’objectiu és doble, d’una banda, donar a conèixer el projecte Solar Hub, sota l’eslògan Data as Service, dades com a servei, als professionals de la fira i, per un altre, xopar-nos i inspirar-nos del seu coneixement innovador.

Per a dur a terme aquesta acció, es va mostrar el funcionament de la infraestructura i es va explicar com es desenvolupa l’experiència completa. L’experiència de Solar Hub està formada per la infraestructura, amb punts de detecció i control de dades ambientals i conjuntament amb una plataforma desenvolupada per l’equip, anomenada Urban Brain. Aquest ofereix una anàlisi de dades mediambientals i acústiques i, al seu torn, llum solar. Les dades ens fan conèixer la realitat de l’aire en la zona en la qual vivim i ens permet prendre decisions per a millorar les característiques de l’aire, i, en conseqüència, de la vida. Des de Siarq, entenem que Solar Hub i Urban Brain, va més enllà de la seva funció lluminosa i del servei que ofereix, és una experiència que millora la qualitat de vida del barri, de la comunitat i de la ciutat on se situa, parlant així de connotacions d’autocures, confort i, en definitiva, humans.

L’objectiu principal és promoure la consciència ambiental de l’aire, aspecte central per a un desenvolupament de ciutats sostenibles i la cura de l’articulació del teixit social i veïnal dels barris de la ciutat. Per al seu desenvolupament, Solar Hub compta amb la participació d’un equip de dissenyadors, enginyers i ambientòlegs, reconeixent un important vessant pedagògic en la seva determinació i, al mateix temps, promovent i complint els objectius nacionals i estatals alineats amb els objectius del desenvolupament sostenible (ODS).

Siarq en Expo for Public Space 2021.
Siarq en Expo for Public Space 2021.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *