Durant les primeres setmanes de la pandèmia de Covid-19, la gent desesperada per les bones notícies va rebre una mica d’esperança: l’Himàlaia va tornar a ser visible, abastant l’horitzó nord de l’Índia per la qual podria haver estat la primera vegada en 30 anys. A mesura que les ciutats de tot el món es van aturar al març i a l’abril per frenar la ràpida propagació del virus, molts habitants de les ciutats van obtenir un respir de contaminació atmosfèrica. Els kenians veien els cims dentats del mont Kenya des de darrere dels gratacels de Nairobi i les dades de satèl·lits de la NASA van mostrar una caiguda de la contaminació a les autopistes que travessaven el corredor nord-est dels Estats Units.

“Aquesta és una confirmació absoluta de la contribució de les nostres activitats quotidianes a les fonts d’emissions dels contaminants atmosfèrics que respirem i als gasos d’efecte hivernacle que provoquen l’escalfament global”, va escriure el grup consultiu científic de la Coalició pel clima i l’aire net (CCAC) així com que la velocitat amb què han caigut les emissions demostra la rapidesa amb què podem millorar el nostre entorn quan estem motivats i com vulnerables som quan vivim en entorns degradats”.

Segons ha declarat el secretari general en funcions de l’Aliança Europea per a la Salut Pública (EPHA): “És possible que l’aire estigui net a Itàlia, però el dany ja s’ha fet, tant a la salut humana com a la capacitat de les persones per lluitar contra les infeccions. Els governs haurien d’haver abordat la contaminació crònica de l’aire fa molt temps, però han prioritzat l’economia per sobre de la salut. La ciència ens diu que epidèmies com COVID-19 es produiran amb una freqüència creixent. Per tant, netejar els carrers és una inversió bàsica per a un futur més saludable”.

Dues imatges preses pel satèl·lit Sentinel-5 de la NASA mostren la concentració de nivells de nitrogen sobre la Xina abans i després de el tancament pel COVID.