Flores Siarq

el encuentro

el intercambio

la naturaleza

las energías renovabless

el símbolo

Flores

Year: 2002
Client: Carrefour/ L’Hospitalet de Llobregat

FLORES is a sustainable urban structure, that symbolizes the new development in the city. It integrates photovoltaic panel generators of energy for nighttime illumination from their top. Also, it pumped a direct cycle the waters of surrounding fountains.
Environmental sensitivity integrated in the urban spaces to reconcile the cities with the nature.

A sculpture to:

  • Symbolize the benefits of the new economic district of Gran Vía L’H in order to enhance the development of the zone and attract national and international companies
  • Give the city a new notorious architectural element of interest, personalizing it and distinguishing Barcelona.
  • Convey an image of a modern city that’s focused on the well-being of their citizens, in a continuous process of transformation and evolution towards a sustainable future. To raise awareness to the citizens and companies to use renewable energy.
  • Humanize the asphalt, to give life to the city and provide it with a new public space.

Eco-friendly materials
Main structure
Two types of materials that comply with the technical requirements and environmental goals.

  • The laminated wood provided by controlled cultivation, from properties of sustainability with respect to the environment and their proper integration to the environment.
  • Steel cut or normal steel and painting, by auto-passivation properties, as well as their chromatic qualities of oxide tones that integrate appropriately with the environment
  • Polyhedra bright.
  • The use of recycled polypropylene or polycarbonate, in order to optimize the transmission of the light and grant illumination below.

Autonomous PV system:
The photovoltaic surface integrated into the upper face of the polyhedra allows it to achieve self-sufficient energy for the structure.

Part of the photovoltaic energy produced goes to the electric battery for illumination of the polyhedra during the night. The other part is directly related with the motors that pump water, whose intensity will vary depending on the energy produced during the day.

  • Inclination of photovoltaics: from 45 to 60 degrees horizontal
  • Total solar collector area 22 meters squared
  • Photovoltaic power: 2.4 kW
  • Energy produced: 3600 kWh per year
  • Energy balance of the structure: sustainable energy structure, in the sense that the energy produced by the photovoltaic system powers the lighting and pumping equipment

Integration in new public space
The green space of the gardens of Pedrosa, the roundabout is composed of a few ponds and a paved and landscaped area.

  • ceramic elements
  • bio-crops

The concept allows to leave space for pedestrians and the possibility to utilize paved zones for public events.

Architects: Alessandro Caviasca, COAC 303501-Pablo de Laguarigue de Survilliers
Collaborators: Jean François Leclerc, architect, urbanist
Axelle Vergés: marketing and communication consultant
Phillippe Langlois: engineer and ceramic artist
Javier Nieto: architect, specialist in bioarchitecture
Tristan Peirotes: economist
Solar engineering and installation: Solar ingeniería 2000

Related Projects